5.11.10

Filosofie dans et après la Renaissance., starring Spinoza et Descartes,

De Renaissance was het keerpunt in de meeste westerse landen die de wetenschappelijke revolutie mogelijk maakte. De alledaagse ervaringen komen los te liggen door het ontstaan van de natuurwetenschappen. Ze staan ter discussie. Boer: Hé, maar de zon draait toch gewoon, dat ZIE ik toch?! Nee dom boertje, ga maar terug naar je akker. De zon draait niet om de wereld, dat was in het geocentrische wereldbeeld. Dat is zó van januari. Nu komt het heliocentrische wereldbeeld in, kunnen de kapiteinen beter mee varen over de oostzee en het geeft mooie rondjes in het heelal. Rondjes waren toch perfect? God zou toch perfect moeten zijn als hij dat geschapen had? Zo bleef God ook nog in het verhaal, maar ook kwam de wiskunde op als nieuwe methode. Meten en wiskunde gebruiken, de meeste filosofen van nu walgen ervan en houden niet van mathes maar toen wel. Copernicus en Galilei waren van die types. Toen Galilei een keer te veel gedronken had riep hij "Methesis Universalis" naar een kat op het dak. Maar het was wel waar. De wiskunde beschrijft de werkelijkheid beter dan waarnemingen. Galilei had maar een oorzaak nodig en Aristoteles wel vier! In een crisistijd kies je dan voor.. besparen natuurlijk. Aristoteles zijn leer had ook nog een sjieke teleologische naam. (telew betekend bekijken en logos natuurlijk woord/verhaal) het verhaal van 't bekijken. En dat was juist zo úit, pff zintuigelijke waarnemingen, take that!

René Descartes was een fransman, hij twijfelde graag. Maar hij deed het met opzet, om achter de ware waarheid te komen. Dus niet zoals de .. maar als zichzelf. Hij was ook een wiskundige, hip! en geloofde in de uiteindelijk goede God. Dat was één van zijn drie substanties die los van elkaar stonden en elkaar niet beïnvloedden. God, Uitgebreidheid (die je kon meten) en het denken (de ziel) samen vormden uitgebreidheid en denken de mens. Maar het denken kon natuurlijk ook losstaan van een lichaam. Alles kon LOS van elkaar voortbestaan. God had ook niks nodig om geschapen te maken. Hij verveelde zich niet. Geloofde in eeuwige ziel.

Hoe meer meetbaar word gemaakt, hoe meer deel word van de uitgebreidheid.. op een gegeven moment kan alles (zelfs het denken) meetbaar worden: MATERIALISME! wat is nog het verschil tussen mens en robot?!

Spinoza was geboren in a'dam en gestorven in voorburg. 1 substantie, God/natuur. Overeenkomst met Stoa: deterministisch(noodzakelijk gevolg na oorzaak) God heeft veel attributen, wij kennen er maar 2 (sukkels, domme boertjes) denken-wiskunde-heldere ideeën en uitgebreidheid-lichaam-gevoel-verwarde ideeën
uitgebreidheid en heldere ideeën worden verliefd en krijgen kindertjes en dat word een natuurwet.
1 determinisme
2 Géén Wilsvrijheid, alles is voorbestemd door dat determinisme
3. handelingsvrijheid bestaat dan wel weer, want hoe meer je weet over de noodzakelijkheid van de dingen (deterministische kijk op de wereld) hoe meer je kúnt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten